Århus vil i front digitalt
Det kunne gå hen og blive et rigtigt interessant projekt de har startet i Århus med et center for digital urban livsstil. Der er vist blevet arbejdet på sagen i nogen tid, men dette center kunne blive et knudepunkt for digitale spillere af meget forskellig observans, ikke mindst da porteføljen af grundlæggere er meget bredt funderet.
Interessant - og inspirerende! Når nu vi med Runes indlæg nedenfor er i gang med ambitionerne for dette netværk, og ikke skal sætte vores lys under en skæppe, bør et sådant omdrejningspunkt også være højt på listen over tiltag, der kan løfte branchens digitale "literacy". I Sverige har man udviklet Interactive Institute med MIT som forbillede, og i Norge har forskningsinstituttet InterMedia påtaget sig en lignende rolle. Herhjemme bør de digitale kræfter kunne samles om at skabe et sted, hvor man udviklede og spredte ny teknologi på kulturområdet. Måske det også kunne blive en ansvarlig driftsbase for den kulturportal, vi netop nu diskuterer.
3 kommentarer:
Det ser vildt spændende ud... ikke mindst på grund af viften af forskellige aktører! Det bliver interessant at følge med i - og også noget der kunne være spændende at høre meget mere om i forbindelse med et kommende netværksmøde, som passende kunne foregå i Århus?
Der er i hvert fald noget der tyder på at der er grøde i andedammen, at der dukker tiltrængte visioner og tiltag op - og nye institutionstyper der går på tværs af etablerede normer... Men hvordan sikrer man et tilstrækkeligt stabilt grundlag - økonomisk, politisk - så vi undgår at bidrage yderligere til projektkirkegården?
Ja, det er er projekt af den type, som man bliver helt ternet af misundelse over at høre om!
Men Rune er inde på et vigtigt spørgsmål, hvordan undgår man projektkirkegårdens altid i horisonten lurende gespenst?
Atter og atter er det driftsproblematiken, som udgør et problem, og hvis man virkelig vil 2.0 og den dialogiske udvikling, så nytter den gamle projekttankegang, hvor man laver web på samme måder som fx udtillinger ikke. Det er ikke en "troværdig" eller "bæredygtig" vej. Jeg kan godt være enig i at det ville være alletiders med et sted, der udviklede og spredte ny teknologi, men jeg tror ikke at det vil være klogt at adskille noget sådant fra et korpus som også sikrer drift.
Kulturnet.dk har jo i høj grad stået for at udvikle innovativ digitale perspektiver for kulturarven, og der er blevet støttet rigtigt mange spændende projekter her. Men det har jo netop været "enkeltprojekter" og jeg tror, at man ville kunne komme endnu videre, hvis der også var tilkoblet en struktur, som sikrede drift og udvikling.
Giver det idág ikke kun begrænset mening med projekter, der stiler imod at etablere et projekt frem for at drifte og udvikle en proces?
Egentlig er det, som vi diskuterer her jo den kvalificering af museernes formidling, som også var genstand for den store udredning i 2006, og somkulturministeren faktisk også har lagt midler i, bl.a. til forskning i formidling og udvikling af publikumsundersøgelser.
Tænk, om der kunne lægges midler i en samlet digital udvikling af den artl, som vi diskuterer her? Ingen tvivl om at forankringen naturligvis måtte være i KUM på én eller anden måde. Men ikke som et projekt - som en driftet og langsigtet proces...
Jeg synes, at vi skal invitere os selv til et netværksmøde ovre hos Martin - måske i slutningen af året, når der er mere kød på den digitale foredragnsby? - og diskutere dette.
Jeg synes også, at vi skal lave en skrivegruppe, så vi kan komme i gang med vores manifest - jeg vil som sagt gerne indgå...
En skrivegruppe er en god idé - hvordan kunne det organiseres? Mht samling/spredning - problematikken kunne man forestille sig en central aktør der udviklede værktøjer, koncepter, processer el. lign. med udgangspunkt i den nyeste udvikling, men med henblik på at alle kan bruge produkterne?
Send en kommentar