RSS på natmus.dk
De skrapsindige vil måske opdage at natmus.dk idag har fået en ny lille ikon i den øverste bjælke. Sådan en lille orange én med runde hjørner og hvide striber ;-) Museet har m.a.o. fået sit første feed på den ordinære site. I CMS´en kan jeg se statistik på siden, men ikke hvor mange, de rent faktisk har tilføjet rss´en. Jeg er faktisk også usikker på, om statistik - fx analytics - "tæller", når en side åbnes i brugerens feedreader ?
10 kommentarer:
Hej!
Historiska museet i Stockholm har RSS-feeds för att övervaka samlingarnas tillväxt och gör det möjligt att följa arbetet med digitaliseringen av material som man är intresserad av. Däremot har inte deras huvudsida stöd för RSS än...
Ulf - hvor er det en interessant side! Kunne du skrive lidt mere om de erfaringer i har med at bruge rss på denne måde?
Jeg synes virkelig at det ser vildt spændende ud!
Tjänsten har funnits ute i nästan ett år och är väl i någon sorts BETA-version fortfarande. Den har inte marknadsförts ut mot forskare och studenter än. Jag vet inte om den används mycket (den ligger inte i site-statistiken just nu). Men det finns åtminstone några användare. RSS är till sammans med SRU en grundteknologi för Historiska museet att nå ut på Internet. Museet kommer under 2008 arbeta mycket med Web 2.0-relaterad teknik i hantering av samlingarna. Det gäller att bjuda in forskarsamhället att vara med att aktivt arbeta med museets databaser...
Det lyder virkelig interessant - og meget perspektivrigt...
Vi har en tendens til at tænke web 2.0 teknologier ind som noget vores 'eksterne' brugere efterlyser og kan få gavn af. Men den interne, forskningsmæssige brug har ikke været meget i fokus. Det bliver spændende at følge med i over det næste år.
Ja, absolut interessante tanker. I slutningen af 2008 kommer der en nordisk konference for museer og digitale medier, Nodem, hvor dette felt kunne være interessant at tage op. Har du nogen kommentarer til det, Ulf?
Kære Charlotte
RSS er en fin teknik og velkommen til Web 2.0 (jeg døjer selv med at få de sidste koder til at passe; har ikke råd til et automatisk system). Det løser en del af problemerne med personalisering, som er et helvede at få programmeret.
RSS på en hovedside er OK. Den er dog ikke særlig brugbar, for hvem er interesseret i at vide hvornår Nationalmuseet opdaterer deres side?
Nej folk er interesseret i målrettet information. Det er nyt om børnemuseet, om industriudstillingen i Brede, om konferencer eller noget andet meget afgrænset.
Så lad 1.000 RSS blomstre.
Hej Jørgen,
Du har både ret og uret ;-) Det er nu heller ikke "hvor ofte siden opdateres" du får, men alle de nyheder og pressemeddelelser der udsendes.
Selvfølgelig er det på sigt den meget målrettede og personaliserede RSS som er det mest interessante for brugeren.
Men vi er jo nødt til at starte et sted, og det er så blevet på pressesektionen, således at man i første omgang kan få alle de nyheder/pressemeddelelser, der produceres. Næste skridt kan så være feed på sider, hvor der jævnligt opdateres. Det er i hvertfald en del af planen.
Mikkel: Museets erfarenhet är att forskare, studenter och anställda i kulturmiljövård är de som främst har nytta av "rådata-tjänster" som Historiska museets Sök i samlingarna. Därför är det mycket intressant att diskutera hur vi kan aktivera dessa användare att använda samlingarna mer interaktivt och dessutom bidra med information och "social tagging". Sedan är tjänsten i sig inte så nyskapande att det går att tala om "digital excellence"... Men visst tycker jag att NODEM ta upp frågan mer generellt. Det kanske finns andra som också håller på.
RSS-feed registreres ikke af analytics - ihvertfald ikke den vi kører med på www.museerne.dk/nyhedsbrev
Oplever at rss til stadighed betragtes som et nørde-produkt af selv storbrugere af nyhedsservices etc. Lækkerheden i feeds er også til at overse, med mindre man arbejder på mac/safari - der hele tiden viser rss ikonet i browseren.
RSS feeds har ganske rigtigt været et nørdeprodukt. Faktisk har det været på banen længe. Allerede i 1999 begyndte man med RSS.
Det har det dog lidt som med telefonen. Det var ikke særlig sjovt at have verdens første telefon, selvom man kunne få en fordel allerede ved to telefoner.
Lidt af det samme er tilfældet med RSS. Her skal der dog være mere end to sites med teknologien men mange flere. Men i disse måneder boomer RSS og får sit egentlige gennembrud. Teknologien er ikke som ved telefonerne, hvor få er nok. Det er nærmere som ved vejsystemet, hvor biler først var gode, da vejene landet over kunne klare bilerne.
Der er udviklet en del gode læsere, og flere og bedre vil blive udviklet i takt med brugen. Goggle har en af de bedre (Reader), som samtidig har den fordel, at Google har en så stor volumen, at de kan lave virkelig gode services. F.eks. kan de sætte computerne til at finde ud af hvilke andre nyhedsRSS'er man burde abonnere på. Ganske elegant. Jo mere man bruger det, jo mere målrettet kan man lave sine søgninger. I sandhed en god tjeneste for Web 2.0.
Det bedste er for os webudviklere, som ikke behøver at tænke på komplicerede personaliserede adgangskontroller med folks skiftende e-mailadresser, når vi gerne vil levere målrettet information. Nu kan vi nøjes med at levere et udvalg af RSS-feeds, brugerne kan vælge, og teknikken gør resten. Jeg er lige lykkedes med at få kodet en RSS-maskine, som leverer færdige og opdaterede XML-filer. En demo kan ses demo hos Nyt om Arbejdsliv
I korthed er RSS et godt redskab som modvægt mod information overload. Man bliver fri for at skulle surfe rundt efter information. Nu vil Nationalmuseet (snart;-) kunne levere oplysninger til mig om de kommende udstillinger, om nye undersøgelser af industrikulturen og fra børnemuseet. Mens jeg ikke gider høre om bindingsværksbygninger, stenalderudgravninger eller møl på tekstilmagasiner.
Send en kommentar