onsdag den 23. maj 2007

Museums-wiki

Som respons på Lars' indlæg her på bloggen vil jeg henlede jeres opmærksomhed på en museums wiki i beta-fase - her http://museums.wikia.com/wiki/Main_Page . Jeg synes stadgi det er et stående spørgsmål om det er bedst for museerne at optræde i en særlig museums-wiki-sammenhæng eller ude den "store" wiki-verden, men det er vel værd at prøve sig frem. Mht kontrol med data, så er det vel betingelsen for at dele viden, at alle kan ændre i ens tekst - og her kommer spørgsmålet om den kritiske masse ind i billedet, for det er jo antagelsen at flertallet vil have en interesse i korrekte oplysninger og dermed vil korrigere svindlere. Der er en phd-studerende der arbejder med dette - jeg kan prøve at høre om han vil komme og snakke med os til et møde...

4 kommentarer:

Charlotte S H Jensen sagde ...

Jeg synes at det er alletiders gode idé, at invitere denne herre til et netværksmøde. For dette her rører jo ved noget vanvittigt centralt, som vi alle lister om, som katten om den varme grød. Det handler om hvorvidt vi tør sætte retten til at definere sandheden bare en lille smule på spil. Og det er jo centralt ved den "wikipediske" vidensopfattelse at viden er en proces, hvorimod det man kunne kalde den "encyklopædiske" bevæger sig i spring. "Sandheder" godkendes af et fagligt miljø og er derefter det korrekte indtil en ny synsvinkel eller viden kommer frem og bliver alment accepteret. I den wikipediske måde at generere viden på er der naturligvis mange muligheder for, at der kan komme fejlagtige indvendinger m.m. så jeg er ligeså vaklende som Mikkel.
Men... et væsentligt spørgsmål er jo også, hvem der skal bruge en wiki og til hvad. jeg kunne godt frygte, at en museumswiki (eller hvorfor ikke: kulturarvswiki? der er jo også gode og vidende folk på biblioteker og arkiver) meget hurigt kunne udvikle sig til et mere fagligt diskussionsforum, hvor den bruger, som idag anvender Wikipedia måske ikke ville finde det, som hun søger.

Rune Clausen sagde ...

Jeg synes det er et meget væsentligt og virkelig relevant emne at tage op!

Min holdning ligger umiddelbart i tråd med Charlottes overvejelser omkring museumswiki og/eller kulturarvswiki. Det bliver hurtigt en elitær klub. Det gør den ikke irrelevant, men forcen ved det store wikipedia er at 'alle' bruger den...

Jeg er for ganske nylig selv gået ind i wiki-verdenen og er begyndt at bidrage i det små på dansk (og engelsk) wikipedia. Jeg er der som 'privatbruger', ikke som repræsentant for mit museum - men naturligvis spiller min faglige baggrund en rolle.

Wiki-tanken giver for mig først rigtig mening når man omfavner ideen om at bidrage åbent - vel vidende at dine bidrag frit kan ændres...

Jeg føler ikke min status som vidensproducent truet hvis nogen retter eller ændrer. Du kan jo tage en diskussion med den pågældende bruger hvis det er et problem. Desuden sidder der en række moderatorer man kan henvende sig til.

Mon ikke det mest handler om vane? Vi er måske vant til at der ikke bliver stillet spørgsmål ved vores udlægning af 'sandheden' uden for en snæver faglig kreds? En traditionel publikation lægger ikke på samme måde op til debat, selv om de fleste af os formentlig er enige om at 'sandhed' er en relativ størrelse.

Måske er sandhedsmonopolet en luksus der fulgte den trykte fremstillingsform? Der er sikkert mange der kunne have lyst til at lave om på en artikel de har læst i et historisk tidsskrift - men er det én gang trykt, står det der til evig tid. Diskussion og uenighed er henvist til debatspalterne eller et andet forum.

Det kunne bestemt være spændende at høre hvad den phd-studerende har at sige til denne diskussion!

Mikkel Thelle sagde ...

Jeg prøver at høre ham. Han er i øvrigt redaktør af sitet kommunikationsforum.dk - prøv at tjekke det, der er mange gode ting at hente mht kommunikationsbranchen.

Og en teknisk ting: denne post hænger jo egentlig sammen med Lars' post nedenfor - kan man linke dem - udover ved at give de samme tags?

Charlotte S H Jensen sagde ...

Jeg vil også varmt anbefale K-forum, hvis feed jeg abonnerer på både hjemme og på museet. det er sjældent at der ikke er mindst én eller tre eller fem virkelig spændende ting i løbet af en uge.

Jeg abbonerer også på socialsquare og her er faktisk tit både gode indlæg, tips om gratis "gå-hjem-møder" og forresten også ideer til personer, der kunne være interessante som oplægsholdere i vores forum. fx blogger Trine-Maria Kristensen på denne site.

Og lidt til det humoristiske - der er et lidt begavet kort over web 2.0-verdenen på socialsquare her: Kort over web 2.0