fredag den 20. april 2007

Geocaching - kender I dét?

I går havde jeg den store fryd og glæde at være sammen med gode formidlingsinteresserede arkivfolk fra hele Norden! Det var overmåde herligt og til aftenmiddagen havde jeg en it-interesseret bordherre, som introducerede mig til geocaching. Har I hørt om dét?

Tilsyneladende er det ved at være en upcomming sport - ikke mindst for nørder. Og det bedste af det hele er, at det er gratis. Man kan placere en "skat" - fx "noget" som man lægger i en æske eller Tupperware-box og som folk så skal finde gennem brug af GPS. Man "placerer" sin cache gennem at oprette en profil og sætte koordinater på kortet. Jeg kan se masser af muligheder i dette her for museer og andre kulturarvsinstitutioner. Som skatte kunne man fx gemme gratisbilletter til museet, "hemmelige" passwords til sider, hvor man kunne finde forskellige oplysninger eller "hente" ting til brug i den virkelige verden (opskrifter, billeder) etc. Og man kunne også bruge det til indsamling - fx gemme lister, hvor finderne kunne skrive oplysinger, etc. etc. Og en spændende ting er jo også at det rummer mulighed for brugerindragelse - så lidt web 2.0 er der også i det

Der kunne være mange sjove muligheder, så med kæmpe stor tak til Lars fra Køge Byarkiv får I linket http://www.geocaching.dk/

6 kommentarer:

Mikkel Thelle sagde ...

Jeg kender geocaching! Jeg hørte om det på en konference i Århus om geoware, og snakkede med Rikke Ruhe fra Frilandsmuseet, som også var ret interesseret i det. Der er nogle klare muligheder som du siger - og så er det nørdet på den rigtig gode netværksagtige måde - der skulle være 360.000 æsker derude nu.. take it away

Rune Clausen sagde ...

Jeg kender det faktisk også ;-) Jeg har en multimedie-designer ven, som har dyrket denne noget nørdede sport i en årrække! Jeg har desuden haft fornøjelsen af at være på vandring med ham og hans håndholdte GPS. Jeg har fået den opfattelse at der tit knytter sig en lille mission el. opgave til 'cachen' - det kan f. eks. være en lille figur hvis mission er at komme fra et sted i verden til et andet, fra cache til cache! Det er dog mit indtryk at det mest er friluftsland/spejdersport segmentet der dyrker geocaching!

Men måske man kunne integrere det i formidlingssammenhæng, men det kræver nok at værtsinstitutionen leverer hardwaren (GPS'erne) - eller venter lidt indtil GPS er standard på mobilen.

En anden mulighed var at prøve at plante nogle caches via det eksisterende geocache netværk, f. eks. (åh skræk og ve) en ægte museumsgenstand, f. eks. en flintedims (som findes i rigeligt mål), som så skal transporteres fra den ene ende af landet(el. verden) til værtsmuseet... eller hvad ved jeg! Eller hvad om netværket plantede en dims for lissom' at gå i front? Det er også muligt at følge geocaches via Google Earth! Der er bestemt muligheder...

Under alle omstændigheder er det et mindre segment det henvender sig til. Det gør vi sådan set i forvejen, men måske er det et andet mindre segment end sædvanligt ;-)

Charlotte S H Jensen sagde ...

Aha, det er altså bare mig, der er bagud.

Ja, det er selvfølgelig en verden befolket med nørder - men mon der alligevel ikke kunne være perspektiver - ikke mindst på længere sigt. Fx om 3-4 år, når alle mobiler har GPS?

Lars Kjær sagde ...

Kære alle

Nu har vi lavet et tilbud i Køge der betjener sig af GPS. Det er netop meldt ud og er således lige ved at få premiere.
Vi fik nogle penge fra Carlsbergs Idelegat til indkøb af 7 GPS-er og har foreløbig lavet to skattejagter.
Så alt vi laver vil fremover blive forsynet med koordinater og lavet om til en tur i Køge :-)

Tip: Du kan aflæse koordinater i google Earth i det korrekte geocaching-datum (WGS84), så du ikke nødvendigvis skal trave byen tynd hver gang du vil oprette et punkt.
(Det er en anerkendt og præcis genvej, som også geocachere benytter sig af).

Se mere på www.historieskolen.dk under aktiviteter.

Bedste hilsener fra Lars Kjær

Hynneke sagde ...

Hej.
Hvis i vil læse mere om Geocaching kan i besøge www.geocacheren.dk og læse bladet. På under et år er der lagt 1600 nye cacher ud over hele landet. I skrivende stunder er der 4918 spændende steder at besøge.

Mvh
Jan

Hynneke sagde ...

og det er altså bare det der sker i Danmark ;-)

/Jan